Dvanaest načina da pokažete vašem djetetu koliko ga volite

Dani su nam ispunjeni najrazličitijim obavezama da lako zaboravimo da zastanemo i posvetimo našem djetetu punu pažnju pokazujući mu da ga volimo. Ali, djeca koja osećaju ljubav roditelja su sigurna u sebe i oslonac koji ima roditelji pružaju. A ovo im omogućava da budu srećna i uspješna u životu. Čak i ako ste najzauzetiji roditelj na svijetu, postoje načini da svakodnevno pokažete svom djetetu koliko je voljeno.       

   Na primjer:

 • Govorite mu “hvala” i “molim”

Kako drugačije da naučite dijete da bude zahvalno i kulturno osim ako vi prvi niste dobar primjer. Prenesite mu vašu zahvalnost i ljubav čak i kada radi uobičajene svakodnevne stvari. Govorite mu “hvala” i odgovorite sa “molim” kada se ono vama zahvali. Ovako će naučiti da obraća pažnju na stvari koje vi i drugi radite za njega. 

 • Posvetite pažnju vašem djetetu

Djeca odlično primjećuju kada ste odsutni jer gledate na telefon ili u kompjuter. Kada dijete želi nešto da vam ispriča, ostavite sve i stvarno obratite pažnju na njega. Naravno da to neće uvijek biti moguće, ali potrudite se da svakoga dana postoji vrijeme kada sa punom pažnjom slušate vašeg mališana. 

 • Pričajte djetetu o sebi

Podelite sa djetetom vaš život. Ispričajte mu kako vam je prošao dan, šta ste postigli, kako sarađujete sa kolegama i sl. Dijete će biti ponosno i sretno što želite da podjelite stvari iz vaše svakodnevice. 

 • Disciplinujte dijete sa puno ljubavi i razumjevanja

Da biste ovo uspjeli morate da znate prije svega da se riječ disciplina ne izjednačava sa pojmom kazne ili deranja i vikanja na dijete. Disciplina znači da pružite djeci određenu strukturu, rutinu, praktične rituale i vještine zahvaljujući kojima će odrasti u zadovoljnog, sposobnog čovjeka koji može da se osloni na sopstvene sposobnosti. Kada odvojite vrijeme da djetetu objasnite šta je dobro ponašanje, a šta nije, na miran ali čvrst način pun ljubavi, vi mu pokazujete da brinete o njemu i da ga volite.

 

 • Igrajte se zajedno

Iskažite ljubav na zabavan način, igrajte se sa vašim djetetom. Tu spadaju i društvene igre, igre sa omiljenim junacima, ali i plesanje uz muziku dok zajedno sređujete sobicu. Važno je da se i vi uživite i stvarno budete prisutni u toj igri. 

 

 • Govorite djetetu šta je ono što volite kod njega

Zadajte sebi cilj da svakoga dana primjetite nešto pozitivno kod djeteta. Možda vam je pomoglo oko nečega u kući, uradilo domaći na vrijeme, pomirilo se sa drugom ili drugaricom i sl. Stavite djetetu do znanja da primjećujete pozitivne stvari koje radi, nemojte samo insistirati na onim stvarima u kojima je dijete pogriješilo. 

 • Smijte se zajedno

Pričajte viceve, glupirajte se, budite slobodni da radite smiješne stvari i izmišljate smiješne priče. Smijeh će vam pomoći da se opustite i uživate zajedno. 

 • Pišite poruke

Svako od nas voli da primi poruku pažnje i djeca se po tome uopšte ne razlikuju. Oduševite vašeg mališana kratkom porukom koja kaže “volim te puno” ili “želim ti lijep dan”. Izmamićete osmjeh i sigurno snažan zagrljaj. 

 • Grlite ga puno

Zagrlite dijete kada se sa njim pozdravljate, kada ga pratite u školu ili dočekujete kući. Nekim ljudima je ovo normalno i sasvim spontano grle djecu, ali ako ne spadate u ovu grupu potrudite se da i vi počnete više da grlite vaše dijete. Djetetu zagrljaj mnogo znači. 

 • Večeravajte zajedno

Večera predstavlja odličan momenat za razgovore o tome kako je ko od članova porodice proveo dan. Atmosfera je dovoljno opuštena i možete lako da saznate šta se mota po glavi vašeg djeteta. Ako zajednička večera nije moguća iz nekog razloga neka to bude doručak. Odredite jedan obrok na dan koji ćete provesti zajedno kao porodica. 

 • Čitajte zajedno

Kada je dijete sasvim malo roditelji imaju naviku čitanja, međutim, čim dijete krene u školu i nauči da čita ova navika nestaje. Ali, nije odmah neophodno da se povučete iz dječije sobe čim ono počne samo da čita. Možete čitati i zajedno, jedno pored drugog. Ili možete čitati djetetu priče koje voli da čuje, ali su još uvijek komplikovane za njega samog. Ovo je odličan način da budete zajedno. 

 • Zabavite se vikendom

Razgovarajte o stvarima koje ćete raditi vikendom, planirajte ih zajedno da biste se radovali i iščekivali zajedničke doživljaje.

 

   Pripremila odgajateljica Nasiha

Comments are closed.