(FOTO) JU Dječije obdanište “Hasnija Omanović” svečano obilježilo 40. godinu postojanja

U Dječijem obdaništu “Hasnija Omanović” u Cazinu jučer je bilo svečano i veselo, a razlog tome je obilježavanje 40. godina postojanja i rada ove odgojno-obrazovne ustanove.

Tom prilikom zaposleni i djeca su pripremili prigodnu priredbu kako bi na svečan način obilježili 13. decembar.

Zaposleni u obdaništu već 40 godina sa entuzijazmom i predanošću pružaju temeljno predškolsko znanje najmlađima.

Predstava povodom obilježavanja Dana obdaništa samo je jedna u nizu koja se organizuje s ciljem iskazivanja kreativnih ideja i stvaralaštva mališana.

Podaci o Obdaništu

Izgradnja Dječijeg obdaništa počela je 1975. godine. Za izgradnju obdaništa i nabavku opreme obezbjeđena su sredstva iz Fonda za neposrednu dječiju zaštitu, a krajem 1975. godine ukidanjem Fonda sredstva je obezbjeđivala Interesna zajednica za socijalnu i dječiju zaštitu.

Radove je izvodilo preduzeće “Krivaja” iz Zavidovića, Zanatsko preduzeće “Rad” iz Cazina, a oprema je nabavljena od više preduzeća (“Rade Končar” iz Zagreba – kuhinja, “4 novembar” – Bihać, namještaj – platila Republika, “Veselin Masleša”, “Agropreduzeće” – didaktička sredstva.

Za izgradnju obdaništa i njegovo uređenje utrošeno je 426,300.000 st.din.

Prvi radnici Obdaništa, zaposleni 13. decembra 1976. godine: Hasnija Omanović (direktor), Huso Kapić (sekretar), Ismeta Mujakić (vaspitačica), Šefika Čataković (vaspitačica), Hasiba Badić (vaspitačica), Husein Tatarević (domar-ložač), Zlata Budimlić (kuharica), Halima Seferagić, Z. Hadžalić.

Zvanično otvaranje Obdaništa bilo je 2. septembra 1976. godine na Dan oslobođenja Cazina. Obdanište je otvoreno bez vode, grijanja i prilaza. Ti radovi odugovlačili su se do 13. decembra, kada je počelo s radom.

Nakon 40 godina postojanja, ova odgojno-obrazovna ustanova nastavlja sa svojim radom i prenosi mališanima neophodno predškolsko znanje.

 

(M. Selimović/Cazin.NET; Foto: VP Photo)

Comments are closed.